Als vrij beeldend kunstenaar stel ik mezelf altijd een paar vragen: wat is het nut? Wat is de essentie? En wat is mijn basis? Het is iedere keer weer een interessante oefening, juist omdat ik graag de complexe en gelaagde micro- en macrowerelden met elkaar verbind.

 

Ik werk met plezier, humor en intensiteit. Dit heeft mij gebracht en gevormd tot wie ik nu ben. Ik wil met mijn kunst mensen in beweging brengen en meenemen in mijn wereld. In mijn ogen is mijn kunst een emotionele binding tussen mensen, natuur en tijd.

Als ik werk, is het alsof tijd er niet toe doet of zelfs helemaal niet bestaat. Mijn missie is bij ieder kunstproject de ruimte en tijd-ruimte waarin het object is geplaatst open te stellen voor de toeschouwer. Ik wil de toeschouwer inspireren om de kleine dingen te zien. Zodat de toeschouwer bij ieder aanblik even de tijd opzij zet en geniet van het moment.

 

Als mijn werk klaar is, is voor mij alles helder en diep, eindeloos groot en klein. Klaar om een reis te maken met de toeschouwer.

Andrea Stötzer is geboren 1962 te Jugenheim- Duitsland. In 1982 studeerde Andrea af op het Abitur Altes Kurfürstliches Gymnasium in Bensheim. Ze volgde in het studiejaar 1982-1983 de opleiding Grundsemester, Freie Kunstschule in Nürtingen.

 

Verhuizing naar Nederland

Sinds 1982 woont Andrea in Nederland en behaalde haar diploma aan de Hogeschool voor Beeldende Kunsten te Arnhem. In 1988 behaalde ze ook de diploma’s voor handvaardigheid MO-A en in 1991 de diploma’s voor Handvaardigheid MO-B. Andrea ontving in 1990 de aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars van de Gemeente Rheden: de Burgemeester de Bruinprijs.

Getrouwd met John Hartjes

In 1990(?) is Andrea getrouwd met de Nederlandse kunstenaar John Hartjes. John is beeldend kunstenaar, graficus en schilder. Hij is gespecialiseerd in grafische technieken en beoefent deze sinds 1984.

Cursussen en workshops

Sinds 1991 geeft Andrea cursussen en workshops keramiek in haar eigen atelier in het centrum van Dieren. Sinds 2004 geeft Andrea in samenwerking met haar echtgenoot John Hartjes workshops in brons gieten.

House of Dutch Arts and Crafts

In 2010 betrokken Andrea en haar man John het ‘House of Dutch Arts and Crafts’, hun huis en werkplaats in het centrum van Dieren. Het is voor hun een plek voor creativiteit, muze en kunst in het dagelijks leven. Vanuit deze creatieve werkplaats bedienen Andrea en John zowel individueel als gezamenlijk opdrachtgevers met kunstwerken.